Тие ќе владеат со светот: Ова се 10-те најсилни економии 3-то и 5-то место ќе ве изненадат

Судејќи според БДП, економската слика на светот во 2030. година ќе биде нешто поразлична. Светскиот економски форум објавил податоци според кои најголема светска економија во споменатата година ќе биде – Кина.

Со проектиран БДП од 38 американски долари, Кина во 2030. година ќе биде водечка економска сила. Во чекор ќе ја следи Америка со 23,5 билиони долари БДП, додека на трето место, можеби неочекувано, Индија со 19,5 билиони.

 

https://platform.twitter.com/widgets.js

На високата четврта позиција е Јапонија со проектирани 5,6 билиони долари, а на петто, веднаш зад нив е Индонезија со 5,4 билиони. Русија е на 6-то место со очекувани 4,7 билиони долари, а на седмо место Германија, една од најсилните економии на денешницата.

Осмата позиција, според истражувањата ќе му припадне на Бразил, 9-тата на Мексико, додека Велика Британија ќе ја заземе 10-тата позиција со 3,6 билиони.

Leave a comment

error: Content is protected !!