Connect with us

Repriza.mk

Светскиот рекет број 1, Симона Халеп потекнува од Македонија

Инфо

Светскиот рекет број 1, Симона Халеп потекнува од Македонија

Симона Халеп уште ја држи радувањето од победата на Роланд Гарос и освојувањето на првиот Гренд Слем трофеј. Убавата Халеп освен што е најдобрата светска тенисерка во моментов, таа е прогласена и за една од најзгодните спортистки на сите времиња.

Интересно е што Симона е Ароманка, чии што родители од Македонија се доселиле во Романија, што значи дека славната тенисерка има македонско-влашки корени. Ароманците се всушност Власи кои потекнуваат од нашите краишта, a нејзините родители според романскиот сајт Либертатеа.ро се уште силно ги негуваат сите македонски традиции и обичаи.

Повеќе информации околу нејзиното македонско потекло, како и шпекулациите дека ќе ја продолжи семејната традиција и ќе си најде сопруг со македонско потекло, а не Романец може да прочитате на следниот линк- https://www.libertatea.ro/sport/alte-sporturi/simona-halep-cipanica-provine-din-cea-mai-tare-ramarua-aromanilor-1373929

Leave a comment

More in Инфо

To Top
error: Content is protected !!