Connect with us

Repriza.mk

Со оваа апликација мажите можат да ги следат своите сопруги

Инфо

Со оваа апликација мажите можат да ги следат своите сопруги

Во Саудиска Арабија се појавила апликација која им овозможува на мажите да ги следат своите сопруги и ќерки.

Google и Apple добиле многу негативни коментари од борците за човекови права, бидејќи дозволиле ваква апликација да се најде во нивната понуда.

Апликацијата го носи името „Absher“ и ја направиле од Националниот информативен центар, кој всушност е проект на министерството за внатрешни работи.

Женските права во Саудиска Арабија се прилично ограничени. На пример, на жените им е потребна дозвола од таткото или сопругот за да ја напуштат земјата.

„Оваа апликација е навредлива и понижувачка. Страшно е тоа што им дозволува на мажите да го следат секој чекор на сопругата“, рекла Ротна Бегум од центарот за човекови права.

Од Google и Apple е побарано да ја отстранат апликацијата Absher, бидејќи може и во реално време да му испрати порака на мажот секој пат кога жената ќе излезе од земјата.

Leave a comment

Continue Reading
You may also like...

More in Инфо

To Top
error: Content is protected !!