Репортажа од срцето на империјата на Ким: Парадата во Пјонгјанг била блескава, но овие сцени странците не смеат да ги видат

Пјонгјанг, престолнината на Северна Кореја, е модерен и чист велеград, чии плоштади се украсени со споменици од нејзините основачи, Ким Ил Сунг и Ким Јонг Ил, дедото и таткото на сегашниот лидер, но далеку од овие сцени се наоѓа реалноста, каде очајните селски работници вршат тешки работи и ја собираат жетвата со голи раце. Тоа е сликата која не им е достапна на странците.

Големите полиња стојат без основна индустриска машинерија во земјата за која се тврди дека е меѓу најразвиените во светот и која до вчера се заканувала со нуклеарно оружје. Војниците се занимаваат и со земјоделие.

Поради нуклеарните амбиции на Ким, Северна Кореја е под строги санкции од меѓународната заедница. Трошка надеж за таа изолирана да се отвори се појавила во јуни оваа година, кога самитот на Ким Јонг Ун со Доналд Трамп отворил можност за нови почетоци и економски развој.

Грандиозната воена парада во Пјонгјанг по повод 70. годишнината од основањето на нацијата, на која учествувале 300.000 војници и цивили, била спектакуларна сцена. Ким сакал светот токму така да ја доживее Северна Кореја, како земја на “хармонија и среќа”.

Пјонгјанг е современ град со облакодери и метро, додека околу 3 милиони луѓе. Меѓутоа, на фармите надвор од престолнината живее околу 20 милиони работници, кои се мачат за јадна егзекуција.

Само неколку илјади луѓе може туристички да ја посети Северна Кореја.

Комичарот Мајкл Пејлин направил документарец од сите делови на Северна Кореја “далеку од политиката”, како и секојдневието на обичните граѓани.

Leave a comment

error: Content is protected !!