Почна најлудата забава на светот: Погледнете ги убавиците на карневалот во Рио

Најраскошниот и највесел карневал на светот, кој традиционално секоја година од 18-тиот век се одржува во Рио, оваа година привлекол околу милион туристи од целиот свет.

Почетокот на карневалот доцнел неколку часа бидејќи пожарните екипи морале да извршат детална инспекција на славниот самбодром, за да спречат секаква можност да дојде до трагедија.

Две големи трагедии го погодиле Бразил во последната година, пожар во кампот на ФК Фламенго и пожар во зградата на Националниот музеј.

Лајтмотивот на овогодинешниот карневал по доаѓањето на Жаиро Болсонаро на власт е улогата на жените во општеството и правата на малцинствата.

Откако Марсело Кривела станал градоначалник на Рио, карневалот се соочил со намалување на буџетот. Градот ги преполовил издвојувањата за училиштата за самба. Сепак, и покрај тоа, традиционалниот танц по кој е познат Бразил, ќе го има на претек.

Leave a comment

error: Content is protected !!