Направете си домашно ѓеврече со сланина како од Силбо

Нема кој не ги пробал славните ѓевреци со сланина од Силбо, секогаш тазе и топли, но дали некој од вас се обидел да ги направи дома?

Го имаме рецептот, со кој ќе може ова вкусно задоволство да го приготвите и сами:

Потребни состојки:

400 мл. топло млеко ( не жешко)

150 мл млака вода

Сув квасец

1 лажичка шеќер

1 лажичка сол

150 мл зејтин

1 кг брашно ( Т400)

2 жолчки

400 гр. Сланина

За премачкување:

2 белки

200 гр. Печен сусам

Подготовка:

Сите состојки потребни за тестото ги ставате во сад и замесувате, а потоа го оставате тестото да надојде. Потоа го делите на мали топчиња со големина на мандарина. Од секое топче сукате долги лентички и врз првите ленти ја ставате сланината, а потоа преклопувате со вторите и правите плетенка. Ги обликувате во круг, па ги премачкувате со нематените белки. На крај ги наросувате со печен сусам и ги редите во тепсија, врз хартија за печење. Веднаш ги ставате во загреана рерна и ги печете на 200 степени, од 20 до 25 минути. Доколку не сакате сусам, оваа постапка може и да ја избегнете. Доколку пак сакате да експериментирате со формата, може да направите и перек.

На здравје!

Бонус: Доколку сте мрзеливи, а сепак сакате сами да си зготвите ваков ѓеврек- во еден од поголемите и поевтини супер маркети кај нас може да се најде смрзнат ѓеврек со сланина. Ваше е само да го испечете и да уживате во вкусот.

Leave a comment

error: Content is protected !!