Мислеле дека е остаток од потонат брод: Кога се доближиле, не им верувале на своите очи

Ретката огромна риба се закотвила на брегот на реката Мареј во Австралија, а ја забележале двајца рибари.

“Најпрво мислевме дека станува збор за остатоци од брод. Сигурно повеќето луѓе мислеле дека ова е некаква местенка, бидејќи само еден дел ѕиркаше од песокот, па изгледаше како да е од хартија”, рекол еден од нив.

Се воспоставило дека станува збор за видот “Mola Mola” кој ретко се гледа во овие подрачја. Тоа е најголем вид на риби со коскен ‘рбет.

Овие риби во главно се хранат со медизи, а може да се најдат во океанските води ширум светот. Често се загреваат на сонце пред да нурнат во поголеми длабочини, дури и неколку стотини метри под површината на водата.

Не се знае многу за оваа џиновска риба бидејќи видот е откриен пред само две години. Експертите сметаат дека би можела да нанесе голема штета на јахтите ако се судрат на отвореното море.

Засега не може да се утврди зошто оваа голема риба угинала и како воопшто дошла до брегот.

Leave a comment

error: Content is protected !!