“Куќа на Водно” – една од најубавите куќи во Скопје

Сергеј Никољски и Иван Мирковски се архитекти од проектантските куќи Никољски – Виена и Смарт Ливинг – Скопје. Тие се добитници на Големата годишна награда на Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) за 2015. година за објектот „Куќа на Водно“ на улицата Питу Гули бр. 33.

Влезот во куќата се наоѓа на првиот кат, а е вкрстен помеѓу минималистичкиот павилјон под себе и интимната монолитна дрвена завеса над себе.

Стаклениот меѓупростор, кој во суштина го образува првиот кат, е бафаерот, check point елементот пред пристапот кон последната зона, која го образува вториот кат.

Во средина има детската просторија. Таа го сочинува тоа што е потребно. Но, пред сè, своја интима и свој личен, егзистенционален простор.

Овие две куќи се сплотени во еден заеднички павилјонски волумен кој со својот рамен кров формираат зелен прооден коридор.

Leave a comment

error: Content is protected !!