Град на духови: По жестоките борби, градот во Авганистан останал пуст

Неколку стотини луѓе побегнале од градот Газни по жестоките борби на Талибаните и владините сили, соопштиле властите на Авганистан.

Талибаните го нападнале Газни во петокот и набрзо ја победиле одбраната на градот, по што заземале одредени делови.

Во борбата загинале околу 120 владини војници и цивили, додека според владините проценки убиени биле околу 200 Талибани.

Со воздушни напади интервенирало и американското воздухопловство, а во Авганистан се познати и советниците кои ќе им помогнат на тамошните власти да го спречат падот на градот, кој е важна стратешка позиција.

Портпаролот на американската војска вели дека градот и натаму е под авганистанска контрола, а дека останале уште неколку очајнички групи на Талибани кои не претставуваат закана.

Талибаните, вели портпаролот, се кријат меѓу цивилите, што претставува опасност.

Leave a comment

error: Content is protected !!