Мини цунами удри на Мајорка: Високи бранови ги потопиле плажите и терасите, сопствениците панично бегале од јахтите

Необично високи бранови “ги нападнале” плажите на популарните шпански туристички центри Мајорка и Менорка.

 

Метар и половина високи бранови удирале во Сјудадела и околните плажи, а среќа околност е тоа што се појавиле рано наутро, пред армијата од туристи да се појави на брегот.

Станува збор за појава која се нарекува метеоцунами – тоа се високи и големи бранови, кои настануваат кога силните метеоролошки појави како што се громовите предизвикуваат брзи и големи промени во притисокот во воздухот, а тоа ја крева површината на морето.

Брановите предизвикале паника меѓу сопствениците на хати, кои очајнички се обидувале да ги спасат своите бродови.

Метеоцунами е забележано на повеќе места ширум светот, вклучувајќи ги Средоземното и Јадранското море, Мексиканскиот залив и Атлантскиот брег.

Leave a comment

error: Content is protected !!