Бил слеп од раѓање, не можел да оди на училиште и да ги види родителите, а потоа се случи ова…

Селим Ахмед (10) од Бангладеш, роден е слеп поради вродена катаракта. Не можел да оди во училиште, да ги види своите родители, да прави се што прават неговите врсници… се до денес.

Една хуманитарна организација ја финансирала неговата операција и Селим прогледал. Тој и понатаму не може да гледа 100 проценти, но може да обавува работи кои никогаш не можел да ги прави. Др. Шах која го оперирала изјавила дека верува дека видот на Селим со текот на времето ќе се подобри уште повеќе.

„Селим беше слеп од раѓање поради катарактата, пред операцијата неговите раце му беа очи. Дека операцијата беше успешна зборува неговата насмевка. Како ќе проаѓа времето, така видот ќе му биде се подобар. Нема да зависи од никој, нема на никого да му биде терет. Зарем не е тоа прекрасно? Положбата на неговите очи се нарекува нистагмус, а бидејќи од раѓање не гледа, неговиот мозок не можел да го контролира нормалното движење на очите. Оваа состојба за жал никогаш нема да се промени, но видот ќе оди на подобро“- изјавила докторката Шах.

Leave a comment

error: Content is protected !!