Адвокатите на Ел Чапо го шокирале судот: Тврдат дека Гузман е наместен, се е плод на заговор

Најчестите методи кои Хоакин Ел Чапо Гузман ги користел за да избегне затвор во Мексико биле бегство, или обиди воопшто да не биде уапсен.

Но, сега кога на Ел Чапо му се суди, неговите адвокати морале да смислат одбрана, но не ја покажале.

Џефри Литман, еден од адвокатите, прво ги нападнал ФБИ агентите во поглед на тоа како агенцијата ги добила доказите, а потоа тврдел дека Гузман е во долгови.

Владата цели 10 недели и со 56 сведоци докажувала кој е Гузман, кој и самиот во едно интервју признал дека е нарко-бос.

Одбраната тврди дека Гузман бил наместен од партнер во картелот, Исмаел Гарсија, кој се здружил со мексиканската влада и валкани агенти на ФБИ.

Минатите седмици се појавиле интензивни шпекулации за тоа дали Гузман можел да сведочи, но тоа не се случило.

Обвинителството тврди дека обвиненијата не се само бесмислени, туку и ги цитирале зборовите на судијата Коган од вториот ден од судењето.

“Можете да имате два дилери на дрога, од кои едниот ја плаќа владата, а другиот не”, рекол тој. “Тоа не значи дека оној кој не го прави тоа не ги извршил злосторствата”.

Leave a comment

error: Content is protected !!