“Не чувствувам вина” – Изјавата на Јанева за „Рекет“

По речиси 4 и пол часовен распит, заврши исказот на Јанева. На излегување повторно застана пред новинарите и рече дека е повикана како сведок и не е забрането да се појави на распит со адвокат. На голем дел од прашањата одговараше отсечно – дека не чувствува вина, не знае каде во моментот е бизнисменот Орце Камчев и дека со тек на време ќе се објасни зошто е предложено спогодбени решение за враќање на парите во случаите „Империја“ и „Поштенска банка“. За нејзиниот глас во аудио снимките каде на интерфон му вели на Камчев дека „се ќе биде добро“, Јанева побара трпение.

„Мора да бидете трпеливи за тоа. Не смеам да го кажам тоа бидејќи ова е истрага и треба да знаете и тоа е општо познато дека во истрага не се споделуваат информации. Се надевам дека ќе има судење каде ќе бидете присутни. – Дали очекувате да се прошири истрагата и на вас? – Не знам што да кажам, тоа треба да ја прашате обвинителката“, рече Јанева.

Инволвираноста на специјалната обвинителката Катица Јанева во случајот Рекет се покажа преку објавените телефонски разговори во италијанскиот весник Ла верита. Досега во обвинителството за организиран криминал за случајот сведочеа и нејзините колеги Лиле Стефанова, Елизабета Јосифовска и Бурим Рустеми.

Leave a comment

error: Content is protected !!